Костел Здвиження

Костел згадано в 1741 р. Він діяв в 1888 р. [Гульдман В.К. Справочная книжка Подольской губернии. – Каменец-Подольский: тип.губ.правления, 1888 г., с. 571]. Кам’яний костел Здвиження збудовано у 1801 р. [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9, с. 968 – 969]. Мурований костел Здвиження збудовано 1797 р. Парафія діяла в 1850 р. [Źródła do dziejów rozgraniczenia diecezji łacińskich w Cesarstwie Rosyjskim w połowie 19 wieku. – Lublin: 2000, t. 1, cz. 1, s. 44].

Угода з Михайлом Ржевуським була така: “Чиниться постанова з Іваном маляром, який зобов’язується в костелі Михайлопольському, ідучи з двору до міста, на фаціаті [фронтоні] намалювати св.Дизму згідно даного коперштиху. На другій фаціаті з тилу костела цей же згаданий Іван маляр повинен намалювати боже провидіння. Від котрої то роботи загалом згодився за золотих 34. Цю ж роботу має, не відступаючи, дня 16 серпня [закінчити], на що підписується. А оскільки не вміє писати, кладе знак хреста святого. Іван маляр Копрівський. Від цієї роботи взяв золотих 20.

Цей же згаданий Іван мадяр піднявся намалювати св.Яна з Дуклі від місця на фаціаті, де мав бути св.Дизма, а св.Дизма в тилі костелу. Від малювання цього св,Яна з Дуклі згодився за золотих 20. Цю э саму роботу зобов’язуюсь якнайскоріше уставити до дня 30 липня 1741 р.

Діялося в Михайлополі в замку. Іван маляр Копровський” [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 139].