Корогва цеху сріблярів, 1786 р.

Розмір зображення: 800:431 піксел

До наших днів збереглася корогва Ніжинського срібного цеху кінця XVIII ст. (ЧДІМ, № 2714). Зроблена вона з мідної бляхи і має форму флюгарки. На одній стороні корогви, в центрі, накладний срібний медальйон овальної форми, на якому викарбувано церковний престол з дарохранильницею, келихом і євангелієм. Ліворуч від престолу зображено постать святого на повний зріст з хрестом у лівій руці. Довкола його німба напис: «Преподобный отецъ нашъ Андроникъ златаръ Александрийский». Знизу, під престолом, другий напис: «1786 года месяца июня 6 числа». Ще нижче зображено годинник, на циферблаті якого стрілки показують 9 годин. Тут же по-латині написано: «SMANOT». Праворуч від престолу стоїть чайник, ліворуч від постаті Андроника – колесо, а під ним кофейник.

Медальйон обрамлений черепашковим орнаментом. З протилежного боку, на корогві, другий накладний медальйон із срібла, такого ж розміру і форми, як і перший. Зверху на ньому викарбувана царська корона, а під нею накладена велика літера «Н», що означає «Ніжинський». Внизу під літерою, праворуч – сидяча постать, що показує указкою на дошку із зображенням голови, ліворуч – рука з терезами, під ними в’язка ключів і скринька. Біля древка напис: «Сооруженъ сей значикъ от управы серебренической Нежинской за управного старшины Федора Стефановича Шнурчевского и товарищей его Петра Корсакевича, Ивана… також и гласного Иосифа Конъесарева и всею управою братією коштомъ и стараниемъ их 1786 году июня 6 дня». (с. 27 – 28)

Мідна корогва Ніжинського срібного цеху. 1786 р. Чернігівський державний історичний музей, № 2714

Джерело: Петренко М.З. Українське золотарство 16 – 18 ст. – К.: 1970 р., с. 28.