Монастир Благовіщення

Благовіщенський монастир 1716 р. (вул.Гоголя) [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 106].

Благовіщенський монастир 18 – 19 ст. (вул.С.Яворського, 14) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

В монастирі була іконя Корсунської богородиці, яку намалював Рафаїл Заборовський (в період 1725..1731 рр., коли він був псковським єпископом) [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 130 = ИСОЧЕ, т. 3, с. 187].

Благовещенский монастырь, называемый Назарет, 2 класса, в городе Нежине. Основан в 1716 году при церкви, заложенной в 1702 году на средства местоблюстителя патриаршего престола Стефана Яворского. В монастыре находится свято чтимая икона Всех скорбящих Радость и замечателен образ Успения Божией Матери, писанный в Риме в 1435 году, а также Корсунская икона Богоматери, написанная киевским митрополитом Михаилом Зборовским. При монастыре школа для мальчиков-сирот.

Из книги С.В. Булгакова «Русские монастыри в 1913 году».