Тріумфальна арка

Арку споруджено 1787 р. на честь проїзду через тодішнє губернське місто Новгород-Сіверський імператриці Катерини II. Автора проекту не встановлено.

Мурована однопрогонова споруда поставлена на головній вулиці міста, яка пов’язує його центр із Спасо-Преображенським монастирем. Має вигляд широкої арки, облямованої архівольтом, що спирається на горизонтальні профільовані імпости. Арку фланкують пристінні спарені колони іонічного ордера, які несуть повний розкріпований антаблемент. Увінчує споруду горизонтальний розкріпований аттик. На бічних пілонах між колонами розміщено десять щитів з поліхромними гербами повітів (фактично – повітових міст) Новгород-Сіверської губернії: ліворуч – Стародуба, Мглина, Кролевця, Сосниці, Новозибкова; праворуч – Погара, Глухова, Коропа, Конотопа, Суража.

Стіни споруди муровані з цегли на вапняному розчині, потиньковані й пофарбовані в традиційні класицистичні кольори: поле стін – жовта вохра, а колони, капітелі, гурти й деталі – білі.

Тріумфальна арка в Новгороді-Сіверському – унікальна меморіальна споруда стилю високого класицизму в Лівобережній Україні.

В.В.Вечерський

Джерело: Пам’ятки архітектури та містобудування України. – К.: Техніка, 2000 р., с. 307.