Дзвіниця

Дзвіниця

Дзвіниця 1766 р., архіт.І.Г.Григорович-Барський [Нариси історії архітектури України: дожовтневий період. – К.: Держбудвидав, 1957 р., список пам’яток].

Преображенського Межигірського монастиря дзвіниця з Петропавлівською церквою. Мурована, триярусна, квадратна у плані, споруджена над монастирською брамою в 1772-1774 рр. на кошти останнього кошового Запорізької Січі Петра Калнишевського.

До першого ярусу, прикрашеного рустованими пілястрами, було прибудовано об’єм, в якому містилась Петропавлівська церква. Другий та третій дзвонові яруси мали багатий і насичений бароковий декор. Над півциркульними дзвоновими отворами розміщувалися декоративні картуші, по краях арок стояли невеликі колони корінфського ордера. Наріжні частини ярусів також прикрашались корінфськими колонами, які стояли на прямокутних та квадратних п’єдесталах, оздоблених фільонками. Дзвіниця завершувалась чотиригранною, наближеною до сферичної банею з ліхтарем та маківкою.

Пам’ятку було зруйновано більшовицькою владою разом з усіма спорудами комплексу в 1930-х рр.