Синагога

Синагога

Західний фасад Златопільської синагоги. Фото 1933-1935 років.

Розкішна дерев’яна синагога у Златополі була споруджена орієнтовно в XVIII–XIX ст. і реконструйована в 1867-1868 роках. Збудована за польсько-білоруським «садибним» типом, вона була однією з найбільших дерев’яних синагог на території Центральної України, мала великий заломлений шатроподібний дах і дві прибудови з флангів, увінчані куполами. Всередині розташовувався один з найпомпезніших на українських землях арон га-кодеш (вівтарна шафа, де зберігались сувої Тори), який мав три або чотири яруси. Споруда була прикрашена силуетними зображеннями тварин (левів і двоголового орла), музичних інструментів, рослинними орнаментами та елементами зодіакального циклу.

Негативи довоєнних фотографій Златопільської синагоги раніше зберігались в архіві Науково-дослідного інституту теорії та історії архітектури і містобудування (НДІТІАМ, од. зб. I-128; I-10607).

Опубліковано на сторінці «Новомиргород історичний» 21.06.2019 р.