Гришеве с

Гришеве с

Місце, де було село, відзначено братською могилою. Фото Олени Урсакі 20 листопада 2020 р.

Ліквідація: в період 1972..1986 рр. село Гришеве, яке знаходилось біля села Новоукраїнка, зняте з обліку в зв’язку з переселенням жителів [Українська РСР. Адміністративно-територіальний устрій на 1 січня 1987 р. – К.: 1987 р.].

Попри офіційну назву Гришеве, місцева назва – Грушеве, також Грушівка. Утворене в 20-х роках єврейськими поселенцями як хутір Гофнунг (перекл. як «Надія»), що відносився до Фрайдорфської сільради Новозлатопольського єврейського національного району.

Відомо (за радянською версією), що євреї х.Гофнунг і с.Фрайдорф були розстріляні німцями у 1941 р.. Фрайдорф у 1946 перейменовано у Вільне (Вільнянка?), Гофнунг – у Грушеве. Вони належали до Вільнянської сільради (з 1965 р. вона стала зватись Березівською). сільрада.

Нині (2020) с. Березівка належить до Новоукраїнської сільради, в Березівці фактично проживає один чоловік, який народивя саме у Грушівці.

На місці Гофнунга (Грушевого) залишилася на полі братська могила (можливо, розстріляних євреїв). Але облікован картка ттвердить, що це братьска могила радянських воїнів 1943 р. .