1998 р. Церкви України: Перемиська єпархія

с. Яжів Новий (Новий Яр).

Яворівський.

Церква св. Параскеви. 1516.

Найдавніші згадки про церкву походять з 1515 р. Теперішня церква збудована коштом громади у 1516 р. на місці давнішої, відновлена у 1640 р. У 1679 р. отримала привілей від короля Яна III Собєського. Перебудована дідичкою Ратковською у 1748 р. На цей час це була тризрубна триверха церква, вкрита шоломовими банями на восьмериках з одним заломом. У 1791 р. частково вкрита бляхою, а у 1806 р. підведені нові підвалини, про що свідчать написи на зрубі бабинця, на третьому брусі південної стіни: «Pobiałasię blachą Cerkiew 1791 Ro… // Podwaliny podłożone r. p. 1806». У 1820 p. добудоване північне бокове рамено, а у 1826 р. південне та ризниця до південної стіни вівтаря, що перетворило будівлю у хрещату в плані. Коло 1883 р. церква помальована. У 1917 р. наново перекриті дахи і верхи. Поряд з церквою розташована дерев’яна стовпова триярусна дзвіниця, побудована у 1801 р. (згідно з написом). По другій світовій війні не була зачиненою.

Центральний державний історичний архів України у Львові, фонд 616 Комітет консерваторів по зберіганню пам’яток архітектури і мистецтва Галичини, опис 1, справа № 112.

«Батьківщина». – Львів, 1883, № 40.

Драган М. Українські деревляні церкви. – Львів, 1937, с. 57, 93.