Ікона «Богородиця замилування»

Розмір зображення: 1200:1792 піксел

Образ «Богородиця Замилування» із церкви Воздвиження чесного хреста с. Нудиже Любомльського р-ну. XVIII ст. Матеріали: дерево, левкас, темпера, олія, гравіювання, сріблення, золочення. Реставрація 2019 р., Львівська філія ННДРЦ України (реставратор О. Карапінка).

У збірці Музею волинської ікони уже після реставрації посів чільне місце один із рідкісних взірців сюжету «Богородиця замилування» з окладом XVIII ст. Коли твір було передано на реставрацію, музейники не сподівалися, що під дерев’яним різьбленим золоченим окладом зберігся повноцінний живописний шар. Були припущення, що під ним можуть бути виконані іконописцем лише лики та руки, тобто образ від початку міг бути задуманий як підокладний.

Сьогодні ж можна побачити ікону в усій красі, а поруч і оклад (шати), який свого часу прикрашав її. Жест Богоматері, що вказує на Спасителя, свідчить про «Одигітрію», але характерна прихильність один до одного святих ликів, їхня близькість, беззаперечно говорить про тип «Замилування». За православною традицією, Божа Матір зображена із покритою головою. Одежі Її у синьо-червоних кольорах: нижній одяг − туніка, а верхній – мафорій. Туніка по вороту і на поручах оздоблена золоченою вишивкою, а багряного відтінку мафорій, орнаментований золотою тасьмою по краю, має зелений виворіт. Ледве видніються на мафорії дві з трьох зірок – знаки приснодівства Богородиці. Немовля – у світло-рожевій сорочечці, оздобленій золоченою вишивкою із рослинним орнаментом.

Променисті німби − чітко окреслені, золочені. Тло ікони прикрашене різьбленим рослинним візерунком. Округлий лик Діви виписаний ретельно, із акцентом на проникливому погляді. Ісус безпосередньо простягає ручки для обіймів і ніжно споглядає на Матір. Цікавою деталлю є оголені ніжки Спасителя. Це свідчить про безперечний вплив західного мистецтва на творчість волинських майстрів.

Подібне можемо бачити у роботах європейських митців, починаючи з XIV–XV ст., адже композиція «Елеуси» поширилась не тільки в православній культурі, а й у католицькій. Образ Марії з Сином, що прихилився до Неї щічкою, зустрічається на картинах і фресках багатьох відомих художників (до прикладу, знамениті «Мадонни» Рафаеля і Боттічеллі). Цей образ унікальний для волинського іконопису; більш відомими варіантами «Елеуси» в нашому краї є Почаївська та Білостоцька ікони Богородиці.

Текст і фото узято з ФБ-стрічки Музею волинської ікони (опубліковано 27.05.2020 р.)