Церква Різдва богородиці (стара)

Розмір зображення: 746:800 піксел

Нижній Бистрий. Церква Різдва пр. богородиці, 1890 р. Світлина 1992 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 412.

Нижній Бистрий Хустський район

Церква Різдва пр. богородиці. 1890.

Дерев’яну церкву з готичним завершенням збудували в 1794 р. Є також переказ про те, що село Буковець подарувало церкву Нижньому Бистрому.

Після зведення мурованої церкви, освяченої 1890р., дерев’яну продали близько 1910 р. в с. Вучкове, де вона стояла, поки не занепала в середині 1930-х років.

На світлині видно занедбану греко-католицьку церкву, що має гарну барокову вежу зі шпилем, стрілчасті вікна. Село поступово стало православним (вже на 1929 р. було 75% православних і 12% греко-католиків).

У 1935 р. збудували православну церкву. З приходом радянської влади греко-католицька церква перестала діяти, а 9 січня 1953 р. споруду зняли з реєстрації діючих церков, і вона поступово почала руйнуватися.

Мабуть, церкву розберуть, як це сталося в Горінчеві, Липчі, Ізі та інших навколишніх селах.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 412.