1998 р. Церкви України: Перемиська єпархія

с. Гусне Нижнє (Нижнє Гусине).

Турківський.

Церква Пресв. Трійці. 1903.

Найдавніші відомості про церкву зустрічаються в документах 1554 р. Одна з попередніх – церква Втечі до Єгипту Пр. Богородиці була збудована, ймовірно, у 1655 р. На її місці на початку ХІХ ст. збудували нову дерев’яну церкву Непорочного зачаття Пр. Богородиці, яка згоріла у 1888 р. Збудована замість неї у 1890 р. знову була знищена вогнем у жовтні 1902 р. У 1903 р. збудовано існуючу дерев’яну п’ятиверху будівлю.

Середхрестя вінчає високий восьмерик, вкритий банею, вівтар і бабинець увінчані меншими восьмериками, ще менші завершують бокові рамена. Чотириярусний різьблений золочений іконостас виготовлений у 1909 р. різьбярем Генріхом Гайхелем (напис біля царських врат зі зворотньої сторони). Поряд розташована двоярусна дерев’яна дзвіниця ХІХ ст. Церква простояла закритою з 1949 по 1989 р.

«Діло». – Львів, 1902, № 238; 1888, № 211.

Кармазин-Каковський В. Мистецтво бойківської церкви. – Нью Йорк – Філадельфія, 1987.

Шематисм всего клира греко-католического епврхій соединеныхъ Перемыской, Самборской и Сяноцкой на рок вод рожд. Хр. 1903. – Перемишль, 1903.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 100 – 101.