2010 р. Замість «Великої Московської» повернеться «Імперіал»

Олег Владимирський

Дата: 18.05.2010

В одеситів є підстави хвилюватися про збереження пам’яток архітектури в місті. Одна з таких будівель розташована на вулиці Дерібасівській, 29. Там був колись готель «Велика Московська», споруджений у стилі «модерн» у 1904 році одеським архітектором Леоном Влодеком. Щоб поінформувати громадськість про стан будівлі, нещодавно інформаційне агентство «Міст-Одеса» організувало його відвідання групою журналістів. Захід було проведено у рамках реалізації проекту «Відродження Одеси», зініційованого управлінням охорони об’єктів культурної спадщини облдержадміністрації.

Журналісти отримали можливість поспілкуватися з керівником проекту відновлення будівлі Олександром Сирицьким, головним інженером реконструкції Олександром Поляником, керівником фасадних робіт Самвелом Давтяном та архітекторами Михайлом і Дмитром Повстанюками з тим, щоб почути вичерпну інформацію з перших уст. Як стало відомо, у будівлі залишилися тільки зовнішні стіни, які довелося взяти у так звані «залізні обійми».

Причиною радикальних дій стало те, що матеріали, які використовувалися при будівництві, піднесли багато сумних сюрпризів. Їх якість не відповідає сучасним нормам. Щоб гарантувати надійність споруди для подальшої довгострокової експлуатації, схвалили рішення про заміну внутрішніх стін та сходів. Це продовжить роботи на рік, а суми затрат, що планувалися, збільшить у декілька разів.

Стосовно ж зовнішнього декору будинку, який був головною його окрасою, то всі деталі ліпнини фасаду старанно вивчені і зафіксовані. На першому поверсі споруди вже працює майстерня, де скульптори займаються відновленням деталей декору, котрі у свого часу повернуться на фасад.

Головна проблема – бажання замовника зробити будинок на два поверхи вищим. Вирішення цього завдання Михайло Повстанюк вбачає у надбудові, яка буде втоплена всередину від фасадної лінії «історичних» п’яти поверхів й імітуватиме стиль «модерн». Архітектор переконаний: це не зіпсує вигляд будинку. Після закінчення робіт, що намічено на другий квартал 2011 року, тут почне функціонувати 5-зірковий готель «Імперіал», який прийде на зміну «Великій Московській». За словами керівника проекту, саме так спочатку називався цей готель.

Джерело: “Чорноморські новини”