Пам’ятник повстанню на броненосці “Потьомкін”

На початку ХХ столiття з розвитком революцiйного руху в країнi почалися виступи морякiв. У квiтнi 1904 року у Севастополi був створений Центральний флотський комiтет вiйськової органiзацiї РСДРП “матроська централка”, що встановив зв’язок iз бiльшовицькими комiтетами Севастополя, Миколаєва, Харкова й iн. У червнi 1905 року спалахнуло повстання на броненосцi “Потьомкiн”, а в листопадi – на крейсерi “Очакiв” (Севастопольське повстання 1905 р.), якi були жорстоко подавленi царським урядом.

Імена героїв повстання Г.Н. Вакуленчука, П.П. Шмiдта, А.I. Гладкова, С.П. Частника, Н.Г. Антоненка навiчно ввiйшли в iсторiю революцiйної боротьби.

Ім’ям потьомкiнцiв названо площу в м. Одесi, на якiй установлений пам’ятник на честь їхнього безсмертного подвигу. Скульптор В. Богданов, архiтектори Ю. Лапiн, П. Волков. Бронза, гранiт. 1965. [Калугін П.М. Пам’ятники морської слави в Україні. – Праці Науково-дослідного інституту пам’яткоохоронних досліджень, 2006 р., т. 1, с. 159 – 176].