1974 р. Паспортна інформація

Олешківське городище

Пам’ятка археології

XII-XIII ст.

Івано-Франківська обл., Снятинський р-н, с. Олешків.

Загальний опис:

Городище розташоване в одноіменному урочищі в 600 м на схід від будинку Олешківського відділення зв’язку, на присхиловій ділянці ІІІ надлугової тераси р. Прут.

Городище має форму підкови: східний рів та вал прямі, а всі інші опуклі. В південно-східній частині валу простежується вхід у городище шириною 2-3 м. Діаметр городища в меридіональному напрямку досягає 126 кроків, а в широтному – 108 кроків. Висота валів коливається від 1 до 2-х м на півночі до 2-3,5 м на півдні. Відповідно ширина валів сягає від 2-3 м до 4-6 м. Рови мають глибину 0,5-1 м на півночі та 1,2-3 м на півдні.

Городище зафіксоване П.Раппопортом та О.Ратичем у 1956 р. Підйомний матеріал збирав М.Клапчук у 1972 р. та В.Чугайда у 1974 р. Колекції знахідок зберігаються в Коломийському музеї народного мистецтва Гуцульщини та в Івано-Франківському обласному краєзнавчому музеї.

Розкопки городища не проводились.

Охоронний № : 790

Основна бібліографія, архівні дані:

Раппопорт П.А. Очерки по истории русского военного зодчества X-XIII вв. \ Материалы и исследования по археологии СССР.- М., 1956.- № 52.

Ратич О. Древньоруські археологічні пам’ятки на території західних областей УРСР.- К.,1957.- С. 80.

Схематичний план городища.