1975 р. Паспортна інформація

Городище давньоруського міста торчеськ

Пам’ятка археології

XII-XIII ст.

Розміщення:

Київська обл., Рокитянський район, с. Ольшаниця, за 2 км на південь від села, ліворуч від шосе Шарки-Вільшаниця, на правому березі заплави р. Горохуватки.

Загальний опис:

Довжина городища 1300 м, ширина від 200 до 500 м. Воно складається з трьох частин. В культурному шарі знайдено різноманітні побутові предмети, відкрито залишки жител, господарських споруд і ремісничих майстерень, а також людські поховання.

Історична довідка:

Городище з залишками літописного міста Торчеська – адміністративного центра чорних клобуків, які в кінці XI ст. були поселені на півдні Київської землі і використовувались київськими князями як військова сила в боротьбі проти степових кочовиків-половців.

В кінці XIX ст.- на початку XX ст. розкопки проводив київський археолог В.В. Хвойко, а в 1966 р.- Б.О. Рибаков (Інститут археології АН СРСР). У 1947 і 1972 р. Обстежувалось Інститутом археології АН УРСР (М.Ю. Брайчевський, М.П. Кучера).

Матеріали зберігаються в історичному музеї УРСР (м. Київ), Інституті археології АН УРСР і Інституті археології АН СРСР і Інституті археології АН УРСР (на 1975 р.).

Облікова інформація:

Взято на охорону згідно Рішення виконкому Київської обласної Ради депутатів трудящих № 806 від 23 листопада 1970 р.

Охоронний № : 1294

Основна бібліографія, архівні дані:

В.В. Хвойко. Городища Среднего Приднепровья, их значение, древность и народность.- // Труды XII археологисекого сьезда.- Т. І.- М., 1905.- С. 99-101.

Схематичний план розташування городища та поселення.

Рыбаков Б.А. Торческ – город черных клобуков. – “Археологические открытия 1966 г.”, М., 1967 г., с. 243 – 245.