2009 р. Під будинком провалився підземний хід

Наталія Шулик

Дата: 16.05.2009

Під будинком по вулиці Ватутіна в селищі Опішня утворилося провалля. Сусідні з цим будинки пустують, тому місцеві жителі зауважили яму не відразу (фото: Наталія Шулик).

На вул. Ватутіна на околиці селища Опішня Зіньківського району Полтавщини, під будинком утворилося провалля. Ніхто не постраждав. Господиня помешкання Галина Цигрик рік тому померла. Нових власників поки що немає.

– Ми злякалися, як земля донизу шугонула, – розповідає житель сусідньої вулиці 82-річний Микола Пошивайло. – У сусідніх будинках ніхто не живе, тому провалля ми побачили за якийсь час випадково.

У садибі зі смерті її господині рік ніхто не мешкає. Він належить родині Цигриків.

– Під землю затягнуло півклумби, частину фундаменту, – веде далі Пошивайло.

Місцеві музейники оглянули підземелля. Планують досліджувати його в міру фінансових можливостей. Кажуть, утворене провалля не схоже на льох. Місцеві чоловіки, що з цікавості забиралися в підземелля, нічого незвичайного там не знайшли. Кажуть, що пахне цвіллю, а кінця коридору вони так і не дісталися. Сліди від лопат видніються досить добре, тому яма не природного походження.

Старожили із цієї вулиці пригадують, що 60 років тому подібне провалля відкрилося ще в одній садибі. Тоді під землею опинилися звезені господарями до сараю гарбузи. Хлопчаки, які забиралися досередини, відшукали у проваллі глиняний посуд, а ще бачили у стінах ніші, можливо, для спання. Хлопці до кінця підземелля також не дісталися.

Місцеві історики припускають, у таких льохах під час монголо-татарського нашестя переховувалися опішняни.

Джерело: “Газета.ua”