Українці в Ополі

В Ополі наявні окремі українські сліди. В місті по знаходиться Почесне консульство України в Ополі.

В музеї Опольської Сілезії по знаходяться окремі роботи відомого польсько-українського художника Юрія Новосільського. Невелика але дуже цікава вистава «Byty Subtelne» організована в листопаді 2013 р. з оказії ювілею 55-річчя галереї BWA в Ополі по . Найважливішою темою виставки була духовна та сакральний потенціал абстракції Новосільського. Вистава супроводжувалася виставкою «Сучасне малярство. Нові стратегії». Для презентованих 29 ікон збудовано в галереї новий, спеціальний простір. Було створено геометричний лабіринт, який надає образам новий контекст. В Ополі було показано ранні «трикутні» абстракції Новосільського, що були поєднані з його актами та натюрмортами.

З містом пов’язаний Назарій Пилатюк — український скрипаль, педагог, працював концертмейстером місцевого симфонічного оркестру.

Іван Парнікоза, НІАМ «Київська фортеця».