Поселення

Андрій Обломський, Віктор Приймак

Поселення (археол.). Розташоване між с. Перемога та Баничі, на лівому березі р. Есмань (права притока р. Клевень), на підвищенні у заплаві.

У 1988 та 2007 обстежувалася В.Приймаком.

Розміри поселення 250 – 300 х 100 – 150 м. Потужність культурного шару близько 1,0 м. Пам’ятка задернована. Виявлені матеріали київської та колочинської культур. На момент обстеження у 2007 поселення задерноване. Розкопки не проводилися. Матеріали зберігаються у Сумському обласному краєзнавчому музеї.

[Отчёт о разведках на территории Сумской области для Свода памятников истории и культуры 1988 г. / О. В. Сухобоков, В. В. Приймак, А. А. Горбовцов, В. Б. Звагельський // Архів ІА НАНУ. – ф. е. 1988/176. – № 23227. – С. 28.]

Поселення-1, ранній залізний вік (археол.). Розташоване між с. Перемога і с. Баничі, за 2,2 км на північний захід від водокачки останнього.

Виявлене В.Приймаком у 1988.

Займає край останця високої заплави лівого берега р. Есмань. Задерноване. Потужність культурного шару близько 0,6 м. Матеріали з поселення відносяться до київської культури 3 – 4 ст. Розкопки не проводилися. Матеріали досліджень зберігаються у Путивльському краєзнавчому та Сумському обласному краєзнавчому музеях.

[Отчёт о разведках на территории Сумской области для Свода памятников истории и культуры 1988 г./ О. В. Сухобоков, В. В. Приймак, А. А. Горбовцов, В. Б. Звагельський // Архів ІА НАНУ. – ф. е. 1988/176. – №23227. – С. 28; Приймак В. В. Звіт про археологічні розвідки для «Зводу пам’яток історії та культури України» на території Сумської обл. у 2007 р. / В. В. Приймак, Є. М. Осадчий, О. В. Коротя // Архів ІА НАНУ. – ф. е 2007/229; Обломський А. М. Розвідки раннєслов’янських і давньоруських пам’яток р. Клевень і р. Есмань / А. М. Обломський, В. В. Приймак // Історико-культурна спадщина Глухівщини. Матеріали міжвузівської науково-практичної конференції присвяченої 1000- літтю м. Глухова. – Глухів, 1992. – С. 65.]

Поселення-2, раннє середньовіччя (археол.). Розташоване за 0,7 км на північ від північної околиці села.

Виявлене і обстежене А. Обломським та В.Приймаком у 1992.

Займає схил першої надзаплавної тераси і високу заплаву лівого берега р. Есмань. Пам’ятка розорюється Матеріали з поселення відносяться до колочинскої культури 5 – 7 ст. Розкопки не проводилися. Матеріали досліджень зберігаються у Путивльському краєзнавчому та Сумському обласному краєзнавчому музеях.

[Обломський А. М. Розвідки раннєслов’янських і давньоруських пам’яток р. Клевень і р. Есмань / А. М., Обломський, В. В. Приймак // Історико-культурна спадщина Глухівщини. Матеріали міжвузівської науково-практичної конференції присвяченої 1000-літтю м. Глухова. – Глухів, 1992. – С. 65.]

Поселення-3, епоха бронзи (археол.). Розташоване за 2,0 км на південний захід від села.

Займає мис першої надзаплавної тераси і високу заплаву правого берега р. Есмань. Пам’ятка задернована. Матеріали з поселення відносяться до епохи бронзи. Розкопки не проводилися. Матеріали досліджень зберігаються у Путивльському краєзнавчому та Сумському обласному краєзнавчому музеях.

[Літератури не виявлено.]

Джерело: Звід пам’яток історії та культури України. . – К.: 2017 р., с. 432.