2001 р. Спільна праця і забави

Протягом десяти днів липня цього [2001] року в Підгірцях Бродівського району Львівської області група студентів та архітекторів з Технічного університету м.Відня та Національного університету “Львівська Політехніка” виконувала обмірні роботи костелу Св. Йосипа (XVIII ст.), який є однією з перлин Підгорецького палацового комплексу.

Університети співпрацюють з 1998 року, коли за ініціативи декана архітектурного факультету НУ “Львівська Політехніка” Богдана Черкеса було виконано комплекс обмірних креслень Підгорецького палацу, пам’ятки архітектури XVII ст. На майбутнє заплановані обмірні роботи дерев’яної церкви Св. Михайла XVII ст., з перспективою часткового відновлення прицерковного кладовища XVIIІ – ХІХ ст.

Архітектурні обміри проводилися під керівництвом доцента кандидата філософських наук Орести Ремешило-Рибчинської, Ґюнтера Цьорера (ведучий групи з австрійської сторони) та Сузанни Агне (ведуча групи з української сторони).

Чотири бригади займались генпланом, фасадом, поперечним і повздовжнім перерізами. У кожній працювали студенти з Австрії й України, які намагалися порозумітися німецькою та англійською мовами. Складність завдання була в тому, що костел Св. Йосипа – ротонда висотою приблизно 45 метрів. Для виконання замірів використовували найновіші технології та інструменти, зокрема дістолазерний віддалемір. Група студентів виконувала графічні й акварельні роботи.

Студенти багато чого дізналися про історію пам’яток архітектури. Українці познайомили австрійських колег зі своєю культурою. Зокрема, зі святкуванням на Івана Купала: плетінням вінків, пускання їх за водою, перестрибуванням через вогонь. Найбільше гостям сподобалася театралізована вистава про українське весілля. Усе було, як книжка пише: з кіньми, музикою, дружбами та священиком. Роль нареченого виконав українець Юрій Матвіїв, а наречену зіграла австрійка Рената Кінцль.

Зі свого боку, гості приготували національну тірольську страву з українських сала, бульби, часнику, цибулі, приправлену перцем і кмином.

На Петра і Павла студенти вивчали праісторію околиць городища, церкви Св. Онуфрія (XVIIІ ст.) та Василіанського монастиря, заснованого княжною Оленою, дочкою князя Всеволода (ХІІ ст.).

Завершились трудові вакації змістовною екскурсією в два замки, що, як і Підгорецький, належать до “Золотої підкови”: Олеський і Золочівський.

Планується видання двох брошур зі статтями та обмірними кресленнями та методичного посібника зі здійснення обмірних робіт з використанням комп’ютера за новітніми технологіями, а також створення Web-сторінки про Підгірці на сайті “Львівської Політехніки”.

У січні 1997 року Підгорецький комплекс (палац, костел, гетьманський заїзд, церква Св. Михайла та Пліснеське городище) передали Львівській галереї мистецтв. Відтоді було розпочато ремонтно-реставраційні роботи. Після їх завершення в замок повернуться мистецькі цінності, можливо, буде відновлено інтер’єри.

Варто згадати про створення Благодійного фонду відродження Підгорецького палацу, його президентом обрано директора Львівської картинної галереї – Бориса Григоровича Возницького.

Джерело: сайт «Українська спадщина»