Замок Конецпольських

Розмір зображення: 800:519 піксел

Замок 17 ст. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 61].

Замок-палац 1635 – 1640 рр., архіт.Г.де Боплан, А.дель Аква (?) [Нариси історії архітектури України: дожовтневий період. – К.: Держбудвидав, 1957 р., список пам’яток].

Замок 17 ст. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про впорядкування справи обліку та охорони пам’ятників архітектури на території Української РСР” № 970 від 24.08.1963 р.].

Замок Конецпольських 1635 – 1640 рр. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Палац 1635 – 1640, 1779 рр. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

В замку було 4 полотна із зображенням страстей Христових (нині у Львівському історичному музеї). На двох із них – “Бичування” на “Положення до гробу” – стоїть підпис: “Hiacintus Olesinski pinxit Anno D 1746” [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 150].

Шимон Чехович (1689 – 1775 рр.) – відомий польський маляр. В 1762 – 1767 рр. при дворі Ржевуських у Підгірцях; відомо 107 його робіт, виконаних в цьому палаці. Деякі з них зберігаються у Львові [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 175].

Дуже змістовна і рясно ілюстрована стаття про замок – на сайті

Гавриленко Филип подав 24.11.2017 р. два аерофотозніки замку