Костел св.Йосипа Обручника

Фото Ольги Берладіної, опубліковано 10 квітня 2019 р.

Костел існував з 1613 р. (фундатор – подільський підсудок Андрій Гурський). Він зруйнований в к.17 ст. за турків. Новий дерев’яний костел збудовано в 1760 р., він проіснував біля 100 років. Кам’яний костел св.Йосипа Обручника збудовано в 1859 – 1872 рр. [Сецинский Е.И. Исторические сведения о приходах и церквах Подольской епархии: Ушицкий уезд. – Труды Подольского церковного историко-археологического общества, 1916 г., т. 12, с. 146 – 147]. Парафіальний костел існував у 1772 р. [Litak S. Kościół łaciński w Polsce około 1772 r. – Rzym-Lublin: 1991.]. Парафія діяла в 1850 р. [Źródła do dziejów rozgraniczenia diecezji łacińskich w Cesarstwie Rosyjskim w połowie 19 wieku. – Lublin: 2000, t. 1, cz. 1, s. 41].

Микола Колесников (18.11.2019 р.)

Храм святого Йосипа Обручника — мурований римо-католицький костел, споруджений на кошти парафіян протягом 1859-1872 років, в стилі пізньої неоготики. Ініціатором будівництва був о. Базилій Шах, а освятив костел в 1886 році єпископ Любовідський. На початку ХХ століття у Підлісному Мукарові було понад 400 парафіян. 1933 року храм закрили, проте, відкрили його на часі німецької окупації, у 1941 році. Повторно закрили святиню у 1962 році. Віруючим споруду повернули у 1989 році.