2017 р. Звід пам’яток України

Зоя Гудченко

Іоанна Богослова церква, 1776 (архіт.). На пагорбі біля річки Сули в мальовничій місцевості. Садибна житлова забудова наближена до церковного подвір’я з північного та західного боків.

У первісному вигляді будівля не збереглась. Тризрубна її основа, що походить з 1775, пізніше з усіх боків була добудована, а верхи знищені в радянську добу. Можна тільки здогадуватись, якою гармонійною і співмасштабною щодо довкілля була ця компактна тризрубна споруда, що увінчує мисоподібний відріг правого берега річки.

У 1891, коли відбувалось масове розширення культових будівель, нава ІоаноБогословської церкви була добудована у поперечному напрямку, унаслідок чого в плані утворився хрест. У привівтарних міжрукав’ях «хреста» з’явилась ризниця і пономарня, а з західного боку бабинця у 1893 – дзвіниця в єдиному зв’язку з церквою. У радянські часи були зняті верхи нави та дзвіниці і влаштовані вальмові дахи.

Первісна основа церкви являє собою три майже квадратні в плані зруби, з яких центральний зі стороною у 5,5 м – більший за інші (вівтарний – 4,7 х 4,4 м; бабинець – 4,5 х 4,4 м за внутрішніми розмірами).

Нава перекривалася верхом за принципом восьмерик на четверику. В інтер’єрі збереглась нижня частина восьмигранної зрізаної піраміди з різьбленими ригелями біля нижнього вінця восьмерика. Стіни трьох первісних зрубів оброблені сокирою, що чітко читається в інтер’єрі. Більш пізні прибудови мають іншу фактуру стін, обтесану. Ззовні стіни вертикально ошальовані. З півдня до півночі до рамен «хреста» прилаштовані портики з трикутними фронтонами і двома парами колонок, з заходу – ганок на двох стовпчиках. Вікна в приміщеннях рівновеликі, найменші – у вівтарі, найбільші – в північній і південній раменах «хреста».

[Державний архів Сумської обл., Ф-91, оп. 1, спр. 24, арк. 1; спр. 63, арк. 1 – 2.]

Джерело: Звід пам’яток історії та культури України. . – К.: 2017 р., с. 1094.