Німецький цвинтар

Німецький цвинтар

Фото Зенона Боровця і Богдана Тхора, 17 жовтня 2008 р.

Напис: «Німецьке військове кладовище Потелич.

«Солдптські могили – це великі проповідники миру» (Альберт Швейцер, лауреат Нобелівської премії миру).

[Нестатечная приязнь вовку з бараном. – Самовидець Руїни, 2 пол. 17 ст.]

Це кладовище загиблих Другої світової війни було споруджено Німецькою народною спілкою догляду за військовими похованнями за дорученням Федеративної республіки Німеччини у 1998 р. Задля збереження та догляду за цим кладовищем Німецька народна спілка змушена отримувати добровільні пожертвування та внески. Молодь Європи в рамках міжнародних молодіжни таборів допомагає у догляді та будує мости взаєморозуміння.

Із набуттям чинності німецько-українською Угодою [!] про догляд за моглиами полеглих воїнів у 1997 році було створено правові засади для спорудження цього військогового кладовища площею 3 га поблизу села Потелич. Цю територію урядові ФРН було надано урядом України.

Німецька народна спілка у 1993 році почала здійснювати до Потелича [!] перші перевезення полеглих на війні німців. До 2007 року тут було перепоховано понад 10 000 полеглих на війні з місць поховань заходу України.

Перепоховання на цьому цвинтарі здійснюватимуться й надалі. Після завершення робіт загальна кількість німецьких полеглих, які знайшли тут свій останній притулок, становитиме приблизно 30 000 чоловік [і всі вони хотіли нашої картоплі!]

9 червня 1998 року це кладовище було урочисто передано громадськості.

Померлі цього кладовища закликають до миру».