Церква св.Трійці

Церква св.Трійці

Фото Зенона Боровця і Богдана Тхора, 22 жовтня 2007 р.

Церква св.Трійці 1587 р. (дерев.) [Шематизм єпархії Перемиської на 1925 р., с. 174].

Розквіт міста Потелича, одного з стародавніх міст, припадає на XVI ст. На багатих родовищах гончарських і фаянсових глин та білого піску було широко розвинене гончарське, фаянсове та гутне виробництво, а також інші ремісничі промисли. Місто було широко розбудоване, мало кілька дерев’яних церков. З них дерев’яна Троїцька церква (1593 р.) з настінними розписами визначалась своїми надзвичайно великими розмірами. Вона була найбільшою серед відомих нам дерев’яних церков західних українських земель. [Юрченко П.Г. Дерев’яна архітектура України. – К.: 1970 р., с. 48].

В Потеличі була ще одна дерев’яна церква – св. Трійці, збудована у 1593 [Володимир Січинський. Будівництво міста Потилича. Львів, 1928, стор. 4] і розібрана у 1934 році. Вона, як і церква св. Духа, була розписана. З недосконалих репродукцій можна припустити, що розписи в обох церквах робились однією і тією ж самою групою майстрів. Розписи церкви св. Трійці мали характер повного, закінченого циклу. Для них так само притаманна монументальність, лаконізм композиції, широке декоративне письмо та реалістичні риси, особливо в сценах так званого страсного циклу. Можливо, їх виконали десь на самому початку XVII століття. [Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1967 р., т. 2, с. 198]