1925 р. Деревяні дзвіниці і церкви Галицької України

Церква св. Тройці в Потеличу, пов. Рава Руска, з 1593 р. (рис. 52-54).

Стародавнє містечко Потелич на річці Телиця має три церкви. Церква св. Тройці стоїть в колишньому осередкови міста і ще доси називають її „церквою на місті”. Вона згадується в міских документах 1586., 1594 і 1606 рр. На одвірках головних дверий зберіглася надпись з датою побудованя 1593 р. (рис. 54 А). Від першої будови тепер залишилася лише нижня частина стін, верх перебудовано цілковито (рис 53). Середня частина перекрита звичайним двохспадистим дахом з двома фронтонами на взір польских костелів. Бабинець і середня частина перекрита звичайною стелею на сволоках.

Церква ся порівняно дуже великих розмірів 21,80 м. довжини і 9,28 м. ширини. Зі старих частин церкви добре збереглися – головні двері з прекрасною оковою (рис. 54 А) і бічні з цікавим црофілем одвірка (рис. 54 В), також жеь лізний кований хрест над бабинцем (рис. 53 і 54).

Дзвіниця правдоподібно побудована теж в 1593 р. і залишилася без особливих змін (рис. 2). Вона відповідно до церкви таки великого розміру (план рис. 3), побудована в монументальних формах з грубих бальків (деякі до 0.5 м. грубі), в дуже міцній і довготревалій конструкції.

Джерело: Січинський В. Деревяні дзвіниці і церкви Галицької України XVI – XIX ст. – Льв.: 1925 р., с. 44 – 45.