1998 р. Жовківщина

1998 р. Жовківщина

Розмір зображення: 682:800 піксел

с. Потелич. Церква Св. Трійці, 1936 р. (фото В.Ольхом’яка, 1996) Джерело: Слободян В. Жовківщина: історико-архітектурні нариси церков. – Жовква: 1998 р., с. 143.

с. Потелич. (УГКЦ)

Церква Пресв. Трійці.

Попередня міська церква була збудована у 1593 p., як свідчив напис на одвірку головних західних дверей: “Року Бжого АФЧГ Мца Мла Д ІЄ”, хоча перші згадки про неї походять з 1564-1565 pp. У 1777 р. вона була перебудована на польський римо-католицький костел по пожежі останнього, збудованого у XV ст. Але вже у кінці XVIII – на початку XIX ст. знову повернена греко-католицькій громаді і відреставрована майстром Каролем Тронікером. Це була тризрубна безверха будівля. Стінопис церкви зображав нікейський собор і “Страшний суд”. У 1937 р. її розібрали. А у 1936 р. стараннями пароха о. Михайла Дороцького завершилося спорудження поруч нової мурованої церкви за проектом Олександра Пежанського, яку освятив перемиський єпископ Йосафат Коциловський 30 серпня 1936 р.

Хрещата споруда. До ширшої квадратової в плані нави прилягають вужчі півциркульні вівтар і бокові рамена, вкриті півдзвонястими конхами, та прямокутий бабинець, накритий двосхилим причілковим дахом. До вівтаря з півночі і півдня прилягають невеликі прямокутні захристії. Наву вінчає на середхресті більша цибуляста баня з ліхтарем і маківкою на великому світловому восьмибічному підбаннику. По кутах нави на високих вужчих восьмериках розташовані ще чотири цибулясті бані. Чільний фасад членований пристінними пілястрами, які підтримують антаблемент, що оббігає всю споруду. Завершений фасад барокізуючим фронтоном із волютами, в тимпані якого розташоване зображення “Всевидячого ока”. Стіни церкви тиньковані, завершені профільованим ґзимсом.

Поряд із церквою збереглася дерев’яна стовпова дзвіниця, завершена високим чотирибічним наметом, збудована у 1593 р. Це одна з найдавніших дерев’яних будівель дзвіниць України, що своїм струнким строгим виглядом нагадує оборонні вежі давніх укріплень.