2011 р. На Житомирщині відкрили музей української домашньої ікони

Експозицію з понад п‘ятьма тисячами експонатів розмістили в історико-культурному комплексі в місті Радомишль. Унікальну колекцію понад 15 років збирала ініціатор проекту – Ольга Богомолець. Відновлення самої будівлі – колись – папірні Києво-Печерської Лаври, з якої виходили перші християнські першодруки, а потому – млина – затягнулося на 4 роки.

”Що тут може привабити – насамперед, це історія цього місця. В даному випадку ми маємо музей української домашньої ікони, який зберігає в собі експонати від XVI-XVII до XX століття, і мені так здається, найдавніший поріг ще не визначений”, – каже історик Юрій Рудницький.

“Мені дуже хотілося, щоб цей музей був живим, щоб це не були звичні для нас білі мертві стіни, де не можна доторкнутися, де не можна сісти – я мріяла, щоб він був живим у живому оточенні. Щоб ці ікони не стали мертвими експонатами, а щоб отримали нове життя”, – каже ініціатор проекту Ольга Богомолець.

Серед експонатів – багатометрові домашні іконостаси, крихітні подорожні образи, козацькі та гуцульські складні ікони, написані на полотні, вилиті з металу та вирізьблені з дерева. Є у колекції і особливо цінні взірці.

“Це ікони писані ще не на склі, а на тому, що було перед склом. Це була шліфована слюда, за цією слюдою шліфованою нема ні тканини, ні паперу, ні дерева. Ікони писалися на зворотній стороні цієї шліфованої слюди, таких ікон збереглося дуже мало”, – каже ініціатор проекту Ольга Богомолець.

У часом наївних роботах, кажуть історики, відчувається і характерна для українців емоційність. Адже з прадавніх часів майстри не були обмежені суворими канонами, а ікони писалися під впливом пережитого.

Вже наступного року “Замок Радомисль” туристи зможуть відвідати не лише для огляду експозиції, а й для участі у численних майстер-класах з живопису, чи виготовлення паперу. А в ландшафтному парку поруч з музеєм проводитимуть фестивалі середньовічної культури.