1998 р. Жовківщина

м. Рава-Руська. (УГКЦ)

Церква св. Юрія.

Перша дерев’яна церква була збудована громадським коштом у 1612 р. У 1716 р. постала наступна дерев’яна тризрубна триверха будівля, яка простояла до 1812 р. Розпочате у цьому ж році спорудження мурованого, хрещатого в плані храму було припинене по закладанні фундаментів. У 1846 р. стараннями пароха о. Гаврила Паславського будівництво відновилося за новим проектом і на переробленому фундаменті. Мурована споруда освячена у 1849 р. Зберігся різьблений і золочений іконостас з іконами 19 ст. 12 вересня 1937 р. посвячена після обнови і малювання, проведеного старанням о. А. Твердохліба. Малювання церкви розпочав ще у 1926 р. Юрій Магалевський, але смерть мистця перервала цю роботу. її продовжив і закінчив Юліан Буцманюк.

Розташована на рівній ділянці, в міській забудові. Церква однонавова, збудована з каменю і цегли, на низькому цоколі. Складається з просторої прямокутної в плані нави з вузьким нартексом та незначно вужчого вівтаря, до якого з півдня прилягає невелика ризниця. Нава і вівтар вкриті двосхилими причілковими дахами. Гребінь даху нави вінчає струнка сигнатурка. Чільний фасад декорований тосканськими пілястрами і великими нішами, заповненими живописними зображеннями святих. Над входом в церкву розташований маленький балкон з кованими ґратками. Завершений фасад масивним фронтоном, тимпан якого заповнений сліпою аркадою з архівольтами.

На південь від церкви розташована триаркова стінна мурована дзвіниця, зведена одночасно з церквою.