1998 р. Жовківщина

с. Річки. (УГКЦ)

Церква Успения пр. богородиці.

Найдавніші згадки про церкву походять з 1578 р. У 1616 р. парафія отримала привілей від дідича Тшцінського. Попередня дерев’яна церква з 1716 р. занепалау 1880-х рр. В 1890 р. стараннями о. Івана Михальчука завершено будову нової дерев’яної, яку провели Григорій Теловець та Дмитро Пончек і Іван Дацко. Церкву прикрасив олійним живописом Фелікс Заблоцький. Вона згоріла під час першої світової війни. У 1920 р. на її місці зведена невелика дерев’яна церква-каплиця. По другій світовій війні стояла зачиненою до 1989 р. У 1983 р. в ній влаштували сільський краєзнавчий музей.

Тризрубна безверха будівля. Складається з трьох прямокутних об’ємів – нави в цетрі, вужчого вівтаря зі сходу та вужчого невеличкого присінку з заходу. Всі приміщення вкриті двосхилими дахами. На дещо вищому гребені даху нави встановлений чотирибічний ажуровий ліхтар, завершений маківкою. Стіни будівлі шальовані вертикально дошками і лиштвами.

На захід від церкви розташована проста дзвіниця на двох стовпах з підкосами, вкрита чотирисхилим повним дашком.

Джерело: Слободян В. Жовківщина: історико-архітектурні нариси церков. – Жовква: 1998 р., с. 152.