Українська греко-католицька церква Успіння Богородиці

Неподалік центру Ряшева біля старого цвинтаря знаходиться колишній костел Святої Тройці, який після відновлення греко-католицької парафії у 2001 році, перейшов їй у власність аж у 2013 році і став успінською церквою.

З 1947 року легальні богослужіння греко-католиків в Польщі вже не були дозволені. З початком падіння соціалістичного табору в Центрально-Східній Європі УГКЦ в Польщі почала поволі відновлювати релігійне життя і домагатися повернення культових споруд.

Після відновлення парафії УГКЦ Успіння Богородиці в Ряшеві 27 вересня 2001 р. декретом нині вже архиєпископа-емерита Івана Мартиняка богослужіння відправляли у костелі при монастирі отців бернардинців. Першим настоятелем відновленої ряшівської громади став о. Василь Стоїца, після нього довший час, до 2013 року, тут служив о. Мирон Михайлишин. Як зазначено на сайті громади УГКЦ Ряшева, «в рамках рекомпенсації за втрачену церкву в Заліссі єпископ Ряшівської дієцезії РКЦ Казімєж Ґурний передав у власність парафії костел Св. Трійці по вул. Тарговій у Ряшеві».

У 2012 році на шпальтах деяких впливових видань Польщі окремі автори обурювалися з приводу факту цієї передачі і висували аргумент, що українці могли й самі побудувати нову церкву, як це зробили їх православні брати в Ряшеві…

У 2013-2017 роках тут служив парохом о. д-р Ярослав Стороняк, який систематично доїждав до Любліна. З липня 2017 року тут розгорнув широку парафіяльну працю новопризначений парох о. Богдан Крик, за участі якого громада видає щотижня свій «Вісник» і має інформативно насичену сторінку у фейсбуці, яка відображає релігійне і національне життя місцевих греко-католиків.

На сьогодні в склад парафії входять місцевості: Ряшів, гміни Корчина і Вояшувка, повіти Ряшівський, Стшижовський, Дембіцький, Колбушовський та низка інших.

До Успенської церкви в Ряшеві передано іконостас старої церкви Різдва Іоанна Хрестителя в Ельблонгу.

Підготував Іван Парнікоза, НІАМ "Київська фортеця".