1916 р. Загальний вигляд

Церква Зішестя Св. Духа в Рогатині. Автор Арно Гензель, 1916 р.

Церква Зішестя Св. Духа в Рогатині. Це одна з найстаріших збережених дерев’яних церков України, зведена на зламі XV/XVI ст. Дивною і невідомою до тепер є дата, яку подав у своїй анотації до рисунку Арно Гензель – 1526 рік. У 1650 році стараннями церковного братства в храмі встановлено прекрасний ренесансовий іконостас, що є однією з найцінніших пам’яток українського мистецтва. Якийсь ремонт церкви здійснено 1675 року. Церква ремонтована у 1895 році. Нагляд за її реставрацією здійснював львівський архітектор Михайло Ковальчук. Реставрацію іконостасу у 1895 році здійснив маляр Юліан Маркевич. Ще перед тим, у 1885 році, іконостас експонувався на археологічній виставці у Львові. Невелику перебудову зі зміною форми маківки нави та форми даху вівтаря здійснено на початку ХХ ст. Ґонтові дахи церкви ремонтували у 1941 та 1949 роках. У 1980-1982 роках здійснено реставрацію церкви під керівництвом архітектора Івана Могитича. Іконостас реставрований у 1980-1981 роках. З 1983 року в церкві відкрито філію Івано-Франківського художнього музею. А у 2013 році церкву внесено у Реєстр світової спадщини ЮНЕСКО.

Зі статті: Василь Слободян Наші церкви чужими очима (16.07.2018)