Церква Покрови (нова)

Церква Покрови 1913 р. [Шематизм єпархії Перемиської на 1925 р., с. 255].

с. Вілька Роснівська (Роснівка).

Яворівський.

Церква Покрови Пр. Богородиці. 1913.

У 1756 р. парафіяльна церква отримала ерекційні документи від Ігнатія Цетнера, воєводи белзького. В 1806 р. на її місці звели наступну, теж дерев’яну, на місці якої у 1840 р. збудували чергову дерев’яну тризрубну одноверху церкву, вкриту великою шоломовою банею на низькому восьмерику нави.

У 1913 р. зведено існуючу муровану, хрещату в плані з укороченими боковими раменами споруду, низький восьмибічний барабан середхрестя якої вкритий банею з ліхтарем і маківкою, а стару дерев’яну розібрано. В 1930-х pp. церква розписана малярем Олександром Харківом. З 1961 по 1989 р. зачинена.

Стрийщина. – Нью-Йорк, 1990.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 730.