2008 р. У селі Розумівка реставрують Хрестовоздвиженський храм

Дата: 08.09.2008

Кіровоградщина: у селі Розумівка реставрують Хрестовоздвиженський храм ― усипальницю родини генерала Миколи Раєвського

У селі Розумівка Олександрівського району створюється історико-меморіальний заповідник родини Миколи Раєвського, героя Вітчизняної війни 1812 року. Найближчим часом буде завершено реконструкцію Хрестовоздвиженського храму, під яким знаходиться усипальниця родини Раєвських.

Зусиллями реставраторів, художників і архітекторів виконані роботи з відновлення історичного вигляду храму, що потребувало серйозних архітектурних та історичних досліджень, а також проведено складні роботи з відбудови архітектурних деталей споруди.

Завершено роботи з благоустрою та планування території. Розпочато будівництво дзвіниці. Головні зусилля на сьогодні зосереджені на виконанні внутрішніх склепінь і оздобленні стін храму.

Керуючий єпархії єпископ Олександрійський і Світловодський Пантелеімон особисто ознайомився з ходом реставраційних робіт і провів бесіди з фахівцями та представниками місцевої влади щодо строків їхнього завершення й необхідної допомоги з боку єпархії в розробці внутрішнього інтер’єра храму.

На зустрічі з владикою також були присутні заступник голови Кіровоградської обласної ради Яків Бондар, керівництво районної та сільської влади.

На період реконструкції богослужіння звершуються в підвальній частині храму, поряд із усипальницею. Владика Пантелеімон дав настанови благочинному Олександрівського церковного округу протоієреєві Володимиру Кузику та священикові парафії Михайлові Галичеві, пов’язані з духовним життям парафії.

Прес-служба Олександрійської єпархії (УПриходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9-МП)

Джерело: «Православіє в Україні»