1918 р. Загальний вигляд

Церква Св. Миколи у Сасові. Автор Карл Раабенгофер, 1918 р.

Церква Св. Миколи в Сасові на Золочівщині належить до золочівської групи трибанних церков галицького типу. Ця група трибанних церков має бані над вівтарем і бабинцем без підбанників. Збудована вона 1731 року, як свічить різьблений напис на одвірках західних дверей церкви. На надпоріжнику вирізьблено: «Изволеніем ѿца и блгсвеніем Сна и поспѣшеніемъ Стаго Дха аминь», на лівому одвірку: «Создасӕ храм сеи Стителѧ Хва Николаӕ» і на правому: «Рокү Бжіӕ АѰЛА мцӕ марта днӕ Л». У 1883 році до північної стіни вівтаря добудували захристію. Церкву реставрували у 1934-1935 роках. Тоді ж наново майстер Григорій Сумик перебудував верх нави та опасання. На недатованому рисунку Раабенгофера центральна баня та опасання церкви, поданої з південного боку, ще вкриті ґонтами. В наш час всі бані, дахи та піддашшя вкриті металевою дахівкою.

Зі статті: Василь Слободян Наші церкви чужими очима (16.07.2018)