1968 р. По Україні

Г. Н. Логвин

1968 р. По Україні

Розмір зображення: 701:800 піксел

Благовіщенська церква в Седневі. 1690 р. (фото 1916 p.) Джерело: Логвин Г.Н. По Україні. – К.: Мистецтво, 1968 р., с. 114.

Далі наш шлях лежить в Новгород-Сіверський, але по дорозі ми відвідаємо Седнів на річці Снов. Тут в XVII ст. засновує свій маєток відомий вже нам чернігівський полковник Лизогуб. У Седневі в 1846 р. перебував у своїх друзів Лизогубів Тарас Шевченко і малював тутешні архітектурні пам’ятки та могили. Серед густих садів правого берега видно церкву Благовіщення та Лизогубівську кам’яницю, збудовані у 90-х рр. XVII ст., а трохи далі, на стародавньому городищі – дерев’яну церкву (XVIII ст.). Звідси відкриваються чарівні краєвиди з полями, луками і сосновими лісами на обрії. Лизогубівська кам’яниця в Седневі, як і будинок у Чернігові, повторює планування хати на дві половини.

Поруч з нею нашу увагу привертає силует Седнівського храму. В плані він повторює дев’ятидільну хрещату церкву, але не в п’ятибанному, а в однобанному варіанті. Завдяки тому, що рамена основного хреста сильно виступають в плані, а приміщення між ними дуже низенькі, він здається пірамідальним, розпластаним по землі. Майстер ніби боїться за статику споруди і тому робить між раменами низенькі об’єми, які мають підперти центральну високу баню. Але як тільки ввійти в храм, відчуття розпластаності зникає. Невисокі бічні приміщення, перекриті склепінням з розпалубками і з’єднані з центральним високою аркою, підготовляють перехід до єдиної бані, що могутнім поривом здіймається вгору. В плані вона має вигляд не рівнораменного восьмикутника, а квадрата, лише із зрізаними рогами. Це підсилює енергію пориву розкритого простору.

Джерело: Логвин Г.Н. По Україні. – К.: Мистецтво, 1968 р., с. 107.