Сім'ятичі м-ко

Сім'ятичі (пол. Siemiatycze, біл. Сямятычы) — місто на сході Польщі, одне з трьох найбільших міст Північного Підляшшя, адміністративний центр Сім'ятицького повіту Підляського воєводства. Місто розташоване на річці Камйонка, за 100 км від Білостока. Населення (2007) — 15,1 тис. чоловік.

Уперше Сім'ятичі згадано 1443 р. Їх започатковано в першій половині XV ст. До XIX ст. було приватною власностю, належало до Судимонтовичів, Тенчинських, Шидловецьких, Боговитинів, Радзивиллів, Сопігів. Дістало міські права (Магдебурзьке право) в 1542 році від Сигізмунда II Августа. В 1580 р. налічувало 241 домів і 1446 жителів, які займались передусім рільництвом (145 волок міського ґрунту) і торгівлею збіжжям, було також 27 ремісників. У XVІ ст. у Сім'ятичах був Руський ринок та церква.

У містечку розташоване старе екуменічне кладовище. Закладене у 1806 р. владою Пруссії як уніатське (з 1839 р. православне), євангеліцьке та католицьке. На цьому кладовищі лежать жителі міста та околичніх сіл як українці так і поляки (західа частина Сім'ятицького рейону заселена переважно поляками.

Підготував Іван Парнікоза, НІАМ «Київська фортеця».