2000 р. Церкви України: Закарпаття

Середнє Водяне (Середня Апша) Рахівський район

Церква св. Миколи Чудотворця (нижня). Середина XVII ст. (УПЦ)

У румунському селі збереглися дві дерев’яні церкви, характерні як для українських сіл долини Тиси, так і для кількох румунських сіл. (У Закарпатській області румуни проживають у селах Біла Церква, Глибокий Потік, Діброва, Середнє Водяне, Топчино, а також частково в містечку Солотвині).

Нижня церква – двозрубна, тридільна, з п’ятигранним вівтарним зрубом, збудована з дубових брусів. Усі об’єми вкриті високим двосхилим дахом та охоплені опасанням. Усередині центральний зруб перекрито коробо-вим склепінням, бабинець – трапецієподібним, а вівтарний зруб – плоским перекриттям. Над бабинцем – висока башта, вкрита строгим шатром, характерним для багатьох марамороських церков. Дахи вкриті дерев’яним ґонтом. Суворий на вигляд храм позбавлений будь-яких прикрас, хіба що невеличкі віконця порушують монолітну поверхню зрубів.

Цікавою особливістю є те, що двері влаштовано на південному фасаді. На зрубі збереглася дата: “Подважен бисть храм святий року божого 1699”. Напис також розповідає, що майстер був українцем, а церкву підважували для заміни нижніх зігнилих колод зрубу. Отже, храм збудували щонайменше за 40 – 50 років до підважування, тобто в 1640 або 1650 році.