Паспортна інформація

Пам’ятник Е.І. Тотлебену

Пам’ятка історії.

Автономна Республіка Крим, м. Севастополь, Ленінський район, Історичний бульвар.

Загальний опис:

Пам’ятник Тотлебену являє собою багатофігурову композицію, що розташована в центрі майданчика (16,75×17,77 м), вистланого гранітними плитами та відокремленого від бульвару бар’єром висотою 0,8 м.

Скульптура Тотлебена повернута до входу на Історичний бульвар, головне вбрання зняте. Широкий в основі постамент (10×10 м) стилізований під частину бастіона, на якому розташовано 6 фігур воїнів (моряк, мінер, сапери та піхотинці). З північної сторони на п’єдесталі напис: “Тотлебен”, а на стилобаті, що знаходиться перед ним – “1854. Оборона Севастополя. 1855”. З південної сторони на п’єдесталі меморіальна дошка з текстом наказу про нагородження Тотлебена: “Генерал-адъютант граф Эдуард Иванович Тотлебен в воздаяние примерных трудов по возведению севастопольских укреплений, составляющих образец инженерного искусства и в награду за блистательную храбрость при отражении штурма, награждаеться орденом святого Георгия 3-й степени”. Нижче – барельєф карти оборонних споруд Севастополя в 1854-1855 р.

Всі скульптури, деталі бастіону, меморіальна дошка та карта оборони Севастополя бронзові, п’єдестал та стилобат – з сірого граніту. Висота скульптури Е.І. Тотлебена 5,3 (1,7×1,7 м), постамента – 8,45 м. Загальна висота пам’ятника – 13,75 м.

Історична довідка:

Едуард Іванович Тотлебен (1818-1884) під час героічної оборони Севастополя в 1854-1855 р. був начальником інженерів Севастопольського гарнізону. Він керував усіма інженерними роботами в обложеному місті. Під його керівництвом були зведені всі основні укріплення на лінії оборони, розташовувались вогневі позиції, здійснювалось їх посилення та відтворення після боїв. За його наказами велась й підземно-мінна війна.

В 1871 р. видане капітальне “Описание обороны г. Севастополя”, створене оборонцями Севастополя під керівництвом Тотлебена.

Помер Тотлебен у 1884 р. в Ризі. Похований 5 жовтня 1884 р. в Севастополі.

Пам’ятник Е.І. Тотлебену створений за проектом художника А.А. Більдерлінга (1846-1912) та скульптора І.М. Шредера (1835-1908). Був відкритий 5 (18) серпня 1909 р.

Дослідження, реставраційні роботи:

Реставрація була проведена в 1959 р. Патинування скульптур проводили Київські реставраційні майстерні. Реставрацію гранітних частин п’єдесталу та огорожі пам’ятника виконували різьбярі по каменю Севастопольської артілі “Хімпром” І.І. Степанова, М. Хіхлухін, В. Хіхлухін, А. Дворецький.

Взято на охорону згідно Рішення Ради Міністрів Української РСР № 711 від 21 липня 1965 р.

Охоронний № : 156

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: Входить до меж охоронної зони Історичного бульвару.

ЦГИА СССР, ф. 651, оп. I, д. 370.

Леер. Энциклопедия военных и морских наук.- Т. VII.- СПб., 1895.

Государственная Третьяковская галерея. Материалы и исследования.- Т. II.- М.: «Советский художник», 1958 г.

Памятники Севастополя.- Киев, 1972.

1. План розташування пам’ятника Е.І. Тотлебену.

2. Пам’ятник Е.І. Тотлебену. Загальний вигляд.

3. Пам’ятник Е.І. Тотлебену. Вигляд зі сходу.

4. Пам’ятник Е.І. Тотлебену. Вигляд з півночі.

5. Пам’ятник Е.І. Тотлебену. Вигляд з заходу.

6. Пам’ятник Е.І. Тотлебену. Вигляд з півдня.

7. Фрагмент. Скульптура Е.І. Тотлебена.

8. Фрагмент. Скульптура сапера.

9. Фрагмент. Скульптура минера.

10. Фрагмент. Скульптура піхотинця.

11. Фрагмент. Скульптури солдат з півночі.

12. Фрагмент. Скульптури солдат з заходу.

13. Фрагмент деталі пам’ятника з півдня.

14. Фрагмент. Карта оборони Севастополя.

15. Фрагмент. Меморіальна дошка.

За короткий час була створена ешелонована система укрiплень (бастiони, редути, люнети, ложементи) пiд керiвництвом вiйськового iнженера Е.I. Тотлебена. Багато з них збереглися й до нинi. Вони вiдзначенi меморiальними дошками. На Історичному бульварi споруджений пам’ятник генераловi Е. I. Тотлебену. Художник А. Бiльдерлiнг, скульптор I. Шредер. 1909. Вiдновлений у 1945 роцi пiд керiвництвом скульптора Л. Писаревського. Бронза, гранiт. [Калугін П.М. Пам’ятники морської слави в Україні. – Праці Науково-дослідного інституту пам’яткоохоронних досліджень, 2006 р., т. 1, с. 159 – 176].