Місце батареї № 74 Ємельянова

Пам’ятка історії

Автономна Республіка Крим, м. Севастополь, Нахімовський р-н, Малахів курган.

Пам’ятник являє собою меморіальну стінку з кримбальського вапняку, встановлену на місці батареї.

Стінка має складну конфігурацію у вигляді реданту (укріплення розташоване кутом, з вершиною у бік супротивника). Розміри стінки: переднього фасу – 2,2×0,55×0,85 м, фланків – 3,8×0,55×0,85 м. Загальна довжина стінки – 9,8 м. Зверху на стінці переднього фасаду вмонтована чавунна плита (85×45 см) з написом: “1854-1855 гг. Батарея № 74 Емельянова”.

Під час оборони Севастополя у 1854-1855 рр. на Малаховому кургані було встановлено 9 батарей. Батарею № 74 Ємельянова було побудовано у вигляді редану в грудні 1854 р. на правому фланку бастіону Малахова кургана для ведення вогню по передньому краю оборони. У грудні на батареї знаходилося три дванадцятифунтові карронади. Наприкінці березня 1855 р. на батареї додатково була встановлена одна двопудова мортира. До кінця оборони Малахова кургана батарея вела інтенсивний вогонь по супротивнику. 27 серпня (8 вересня) 1855 р. позиція батареї була залишена.

Меморіальне позначення батареї було споруджено у 1905 р. у зв’язку з 50-річчям оборони Севастополя. Пошкоджено під час Великої Вітчизняної війни. Відновлено у 1958 р.

Автор невідомий.

Реставраційні роботи:

Реставрація меморіального позначення зроблена в квітні-травні 1958 р. за проектом архітекторів А.Л. Шеффера та Н.А. Яшкіной. Проект знаходиться в архіві Севастопольської філії Діпроміста.

Облікова інформація:

Взято на охорону згідно рішення виконавчого комітету Севастопольської міської Ради депутатів трудящих № 856 від 20.12.1975 р.

Охоронний № : 114.

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: рішенням виконавчого комітету Севастопольської міської Ради депутатів трудящих № 194 від 25 березня 1975 р. встановлено границі охоронної зони Малахового кургану: площа біля входу на Малахів курган – вул. Островського (включаючи площу Жерве) до злиття з охоронною зоною пам’ятника Істоміну – вул. Істоміна – вул. Героїв Севастополя.

Архів Севастопольської філії Діпроміста.

Берг Н. Записки об осаде Севастополя.- Т. 2.- СПб, 1858.