[1990 р.] Паспортна інформація

Пам’ятник О.І. Казарському

Пам’ятка історії, монументального мистецтва

Автономна Республіка Крим, м. Севастополь, Матроський бульвар.

Загальний опис:

Пам’ятник являє собою чавунну античну трирему красивого малюнку та суворих пропорцій, встановлену на високому пірамідальному п’єдесталі і невеликій основі з кримбальського каменю.

На основі триреми зображені барельєфи: з півдня – “Ніки”, зі сходу – “Меркурія”, з півночі – “Нептуна” і з заходу – Казарського. Зверху по всьому периметру п’єдесталу, а також із трьох боків посередині п’єдесталу (за винятком північного) – чавунні прикраси. З північної сторони напис: “Казарскому. Потомству в пример”; з південної – “Казарскому. 1834”.

Розміри:

загальна висота пам’ятника – 5,50 м;

основа пам’ятника – 5,30×4,60×0,10(0,30) м;

п’єдестал: основа: знизу – 3,60×2,25, зверху – 2,00×1,50 м; висота – 3,60 м;

трирема: 2,10×0,80 м; висота – 1,00 м;

основа триреми – 1,20×0,80 м; висота – 0,80 м.

Під час Великої Вітчизняної війни чавунні ґрати, що оточували пам’ятник, втрачені.

У ході російсько-турецької війни 14(26) травня 1829 р. в районі протоки Босфор відбувся героїчний бій російського бригу “Меркурій” (20 гармат) із двома турецькими лінійними кораблями “Селемиє” (110 гармат) та “Реал-бей” (74 гармати). Тихохідний російський бриг був настигнутий турками. Незважаючи на величезну перевагу супротивника, екіпаж брига відмовився спустити прапор і відкрив вогонь.

Бій продовжувався 4 години. На бригу були убиті й поранені, він був сильно ушкоджений. Однак влучні постріли артилеристів “Меркурія” завдали шкоди рангоуту і такелажу турецьких кораблів, й вони, один за одним, відстали. Російський корабель благополучно приєднався до кораблів свого флоту.

У цьому бою бригом “Меркурій” командував капітан-лейтенант Олександр Іванович Казарський (1799-1833 рр.).

У травні 1834 р. на Мічманському (нині Матроському) бульварі був відкритий пам’ятник О.І. Казарському за проектом архітектора О.П. Брюллова.

Реставраційні роботи:

Реставрація зроблена в лютому 1972 р. фахівцями Кримського спецділянки науково-реставраційних майстерень м. Києва під керівництвом А.Ф. Тарасенкова. Реставровано кладку постаменту і всі металеві частини пам’ятника. Бронзові барельєфи відновлювалися в первісному вигляді в ливарному цеху Київських реставраційних майстерень.

Охоронний №: 217.

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: рішенням виконавчого комітету Севастопольської міської Ради депутатів трудящих № 194 від 25 березня 1975 р. охоронна зона та зона регулювання забудови визначена в межах: на півночі – по бордюру проспекту Нахімова; на заході – по торцю будівлі № 1 по пр. Нахімова та підпірній стінці танцмайданчика; на півдні – по торцевій стінці танцмайданчика; на сході – по підпірній стінці та меморіальній стіні оборони Севастополя у 1941-1942 рр.

История города-героя Севастополя.- АН УССР.- 1958.

Оль. Архитектор Брюллов.- Госстройиздат, 1955.

Стволинский Ю. Потомству в пример.- Симферополь: Крымиздат, 1957.

Чебанюк З. Исторические места и памятники.- Симферополь: Крымиздат, 1957.

Гармаш П. Город-герой Севастополь.- Симферополь: Таврия, 1972.

Реставрация памятника Казарскому // Слава Севастополя.- 1972.- 2 февраля.

Феодосійська картинна галерея ім.І.К.Айвазовського. – К.: Мистецтво, 1981 р.: № 66 – І.К.Айвазовський. Бриг “Меркурій”, атакований двома турецькими кораблями. 1892 р.

Асеєв Ю.С. Розповіді про архітектурні скарби. – К.: Рад.школа, 1976 р. – 184 с.: 098 – Пам’ятник Казарському у Севастополі

Пам’ятник О.І. Казарському. Генплан.

Пам’ятник О.І. Казарському. Схематичний план охоронної зони.