2010 р. У Шацьку крадуть землю з городища

Учасники Шацької експедиції

Дата: 18.04.2010

Ви можете собі уявити, щоб з давньоруського городища крали землю? Виявляється, у Шацьку (Волинська область) – це буденна річ: уже три дні з літописного міста Рай, що на східній околиці селища, місцеві селяни підводами, візками вивозять землю під власні городи, клумби та й просто на дорогу. Якби хтось поцупив візок ґрунту, то це було б ще не так страшно. Проте масштаби “паломництва” наштовхують на думку про добру організацію дійства.

Міліція відмовляється приймати заяви, районна рада, яка має опікуватися схоронністю городища відповідно до договору з управлінням культури і туризму Волинської облдержадміністрації, теж ніяк не реагує.

Давньоруські прикраси, знайдені на місці літописного міста Рай.

У понеділок до Шацька приїде комісія, що визначатиме розмір збитків. Мінімальний штраф для районної ради може становити 15 мільйонів гривень.

Для довідки. Літописне місто Рай уперше згадано 1158 року. Донедавна історики ідентифікували його з городищем у селі Яревище Старовижівського району. Археологічні дослідження давньоруського городища в Шацьку дали багатий матеріал: монети, давньоруські митні пломби, кераміка, персні, застібки до книг, вислі князівські печатки. Саме знахідки останніх дозволили ствердити, що літописне місто Рай розташовувалося на околицях сучасного Шацька. Розкопки цього городища – це перші повноцінні археологічні дослідження в селищі Шацьк.

Прес-центр ДП “Волинські старожитності”