Надгробок К.Гербурта. 1580 р.

Дитячі надгробки теж мали улюблений замовцями тип. Це був барельєф, на якому дитину зображували ніби сплячою, з віночком у руці та пісковим годинником поруч [M.Kołakowska. Renesansowe nadgrobki dziecięce w Polsce XVI i pierwszej połowy XVII wieku. – «Studia Renesansowe», II. Wrocław, 1956]. Найкращим є надгробок Криштофа Гербурта у Скелівці (1580 р.; іл. 93). Постать і обличчя дитини вирізьблено тут з великою теплотою і смаком. Своєю правдивістю та майстерністю в передачі ніжного тіла дитини, лагідного виразу обличчя ця скульптура схожа на кращі роботи майстрів італійського Відродження. Автор її – відомий італійський скульптор Ян Марія Падовано, який майже все життя працював у Польщі [Jan Watulewicz. Herburtowie fulsztyńscy i kościół parafialny; F.Kopera. Jan Maria Padovano. – «Prace Komisji historii sztuki PAU», Kraków, 1938, стор. 243 – 244]. С. 141)

Надгробок Криштофа Гербурта із Скелівки. 1580 р. Львівська картинна галерея.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1967 р., т. 2, с. 144.