Палац Ледуховських

Палац Ледуховських

Рисунок Наполеона Орди.

Pałac Ledóchowskich. Widok od strony podjazdu. Pałac dwukondygnacjowy z arkadowym podjazdem, nad którym loggie i taras, wieloboczną wieżą z krenelażem, tarasem wspartym na arkadowym murze oporowym i oranżerią; z prawej strony parterowa oficyna z portykiem kolumnowym. 1874. Napis: Smordwa. Smordwa H. Janusz Ledóchowski z. Mołyńska; napis na podkładzie: Wołyń. Smordwa, – pałac. Rys. ołówkiem podmalowany akwarelą. 21,3x28,4. III-r.a. 4260 (Teka Wołyń) [Katalog rysunków architektonicznych ze zbiorów Muzeum narodowego w Krakowie. 1. Rysunki Napoleona Ordy / Opracowały Zofia Kucielska i Zofia Tobiaszowa. – Warszawa: Państwowe wydawnictwo naukowe, 1975, Nr. 669]

Палац згадано [Історія міст і сіл УРСР : Ровенська область. – К. : ГРУРЕ, 1973 р.].

Палац збудовано за проектом Г.Марконі, зруйновано дощенту [Рычков П.А. Дорогами южной Ровенщины. – М.: 1989 г., с. 146].

Палац повністю зруйновано за совітів (після 1939 р.).