Погруддя О.П. Довженка

Пам’ятка історії, монументального мистецтва.

Чернігівська обл., смт Сосниця, вул. Довженка, 2, на подвір’ї музею.

Загальний опис:

Пам’ятник являє собою погруддя О.П. Довженка. Автор за допомогою динамічних засобів передає чудове поєднання духовної і фізичної сили митця.

Енергійний рух голови, високе чоло, обрамлене густим волоссям, благородні риси обличчя, що випромінюють надзвичайну внутрішню красу, підкреслюють великий розум, мужність, цілеспрямованість.

Погруддя спирається на прямокутний постамент, який складається з трьох частин (блоків). Верхня та нижня частини постаменту зміщені вбік. Нижня частина служить як плита.

Спереду, на середній частині постаменту, накладними літерами зроблене факсиміле: “Ол. Довженко”.

Територія навколо пам’ятника упорядкована, розбиті клумби.

Погруддя – 2,0 натури.

Постамент – 2,0×0,95×0,95 м.

Пам’ятник споруджено у 1965 р. Автор пам’ятника – скульптор Леонід Козуб. Пам’ятник виконували Київські науково-реставраційні майстерні.

Олександр Петрович Довженко – видатний український радянський кінорежисер і письменник, заслужений діяч мистецтв УРСР (з 1939 p.), народний артист РРФСР (з 1950 p.).

Уродженець с. В’юнище (нині смт Сосниця) Чернігівської губернії.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно рішення виконавчого комітету Чернігівської обласної Ради депутатів трудящих № 286 від 31.05.1971 р.

Охоронний № : 358.

Сосницький краєзнавчий музей (путівник).- К., 1961.