1998 р. Церкви України: Перемиська єпархія

м-ко Стара Сіль.

Старосамбірський.

Церква св. Параскеви. 1440, XVII.

Розташована в передмісті Стара Ропа (П’ятницькому). Згідно з традицією, збудована у 1440 р. на місці давнішої з 1263 р. (Дослідник М. Драґан визначав час побудови на XVII ст.). Первісно була дерев’яна, тризрубна двоверха (восьмерикові верхи над вівтарем і навою). У XVIII ст. над бабинцем влаштували емпору з аркадовою галереєю, вкриту восьмибічним наметом на світловому восьмерику, а верх нави і вівтаря переробили. Тоді ж добудували ризницю біля північної стіни вівтаря. Під час ремонтів 1915, 1950 та 1980 pp. замінили послідовно ґонтове покриття стін надопасань та верхів на цинковану бляху. В церкві зберігся іконостас XVII ст. Поряд розташована дерев’яна дзвіниця XVII ст.

Драган М. Українські деревляні церкви. – Львів, 1937, с. 48, 49, 57, 81, 84.

Кармазин-Каковський В. Мистецтво бойківської церкви. – Нью Йорк – Філадельфія, 1987.