2009 р. Чорні археологи пограбували найбільший у Приазов’ї курган

Запорізькі громадські організації заявляють про пограбування Куляб-могили – найбільшого курганного комплексу епохи бронзи не тільки в Запорізькій області, але і у всьому Приазов’ї.

“Куляб-могилу було пограбовано. Розрито яму глибиною 10 метрів, навколо виявлені кістки тварин, а можливо, і людського походження”, – розповів голова Запорізької обласної громадської організації Збережемо святині Запоріжжя Святослав Щербина на прес-конференції.

Він припустив, що курганом зацікавилися чорні археологи, які полюють за кольоровими металами. Зокрема, за виробами із золота, які можуть становити інтерес для приватних колекціонерів, або можуть бути продані на чорному ринку.

За словами Щербини, у Запорізькій області було виявлено близько 5,5 тисяч могил і могильників, що мають історичну цінність. Він зазначив, що Куляб-могила – одна з найцінніших святинь, внесених до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

“За оцінками вчених, Куляб-могила була утворена в третьому тисячолітті до нашої ери. Вона не була досліджена”, – зазначив Щербина, і додав, що масові пограбування могильників на території області, що почастішали, є “злочином проти минулого і майбутнього держави і всього українського народу”.

У зв’язку з розкопками, які здійснюють невідомі особи, організатори прес-конференції надіслали звернення до ГУМВС України в Запорізькій області та до прокуратури з вимогою порушити кримінальну справу за фактом руйнування об’єктів культурної спадщини та самовільне проведення пошукових робіт.

Курганний комплекс Куляб-могила знаходиться поблизу села Старобогданівка Михайлівського району Запорізької області. Його висота – 11,5 м., займана територія – близько 130 м. в діаметрі.