Церква Вознесіння

Церква Вознесіння

Церква Воскресіння 1818 р. (дерев.) [Шематизм єпархії Перемиської на 1925 р., с. 18].

с. Колпець.

Дрогобицька міська рада.

Церква Вознесення Господнього.

Вже у 1507 р. в селі існувала парафіяльна церква. У 1818 р. майстер Ілля Думяк збудував нову дерев’яну церкву на місці давнішої, про що свідчив напис:

«Сооружися святая обитель сєя року АWИІ дня КГ мая которой майстер будовал Илія Думяка і за пресвітері іере… Волошинского… титори фундатори Стєфана Стецишинаго… колпця».

Це була тридільна одноверха будівля. З чотирисхилого даху нави виростав низький восьмерик з одним заломом, вкритий наметом з ліхтарем і маківкою. Церкву оточувало велике піддашшя на випустах вінців зрубів. У 1907 році пожежа пошкодила верх, відновлений у 1908 р. У 1925 р. проект нового мурованого храму виготовив архітект Євген Нагірний (не реалізований). У 1964 р. церква згоріла. З 1990 р. ведеться спорудження нової мурованої церкви. Поряд розташована квадратова в плані дерев’яна дзвіниця з підсябиттям у верхньому ярусі.

Львівська наукова бібліотека ім. В.Стефаника. Відділ мистецтва, фонд графіки.

«Діло». – Львів, 1907, № 49.