2008 р. На Шувалівський замок дали вісім мільйонів

Сергій Осавуленко

Дата: 17.01.2008

Торік Шувалівський замок у Тальному почали реставрувати. Подейкують, що на другому поверсі палацу обладнують президентські апартаменти. Маєток розташований у старому парку за півкілометра від міста.

– Про президентську кімнату неправда. Хто це поїде з Києва відпочивати у Тальне? Чого я тільки не чув. Навіть що пани знову повернуться, – розповідає начальник служби охорони культурної спадщини облдержадміністрації 52-річний Микола Суховий. – Насправді реставруємо замок зі збереженням усіх його архітектурних елементів. У ньому розміститься музей трипільської культури.

За державною програмою ”Золота підкова Черкащини” на реставрацію замку виділили 8 млн грн. Спочатку роботи вели будівельники з Миколаївщини. Краном вони пошкодили одну із веж замку. Перекрили дах, але він почав текти. Восени підрядника змінили. Нині тут працює черкаський ”Мехбуд”.

– Вежу довелося відновлювати, – каже начальник дільниці 52-річний Володимир Коваль. – Вивезли безліч машин сміття.

У палаці зводять перестінки, настеляють підлогу, встановлюють сантехніку, вікна з мореного дуба. За кожне вікно заплатили по 8 тис. грн.

Після революції в палаці було педучилище. В окупацію – шпиталь німецьких льотчиків.

Джерело: “Газета по-українськи”