Чаша з поліхромним розписом

Розмір зображення: 800:797 піксел

Ще одну розписану кольоровими емалями чашу, можливо, теж роботи руських майстрів, було знайдено під час розкопок 1931 року на одному з давньоруських поселень на березі Таманської затоки. Всередині чаші зображено двох птахів обабіч «дерева життя» (чаша зберігається у Державному Ермітажі в Ленінграді).

На таманській чаші, як і на чаші з Києва, зображення вміщено в круглий медальйон, вкритий світлою прозорою поливою. Голови і погруддя птахів виконано синьою емаллю, крила – жовтою, а хвіст – зеленою. Медальйон облямовують дві кайми. Внутрішня кайма складається з восьми різних між собою ділянок – чотирьох темно-фіалкових і чотирьох зелених, розмежованих вузькими перетинками жовтого кольору. Кайму по берегах чаші розділено білою зигзагоподібною лінією на ряд трикутників зеленого та синього кольорів. Всередині трикутників, як і на київській чаші, вміщено білі квіти з червоною серединкою. За стилем зображень і технікою виконання обидві чаші близькі до східновізантійського кола мистецьких пам’яток (с. 386).

Керамічна чаша з поліхромним розписом емалями, знайдена на Таманському півострові. XI ст. За О. С. Поповою. Державний Ермітаж (Ленінград).

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1966 р., т. 1, с. 380.