2009 р. Концесійна ластівка

Мирослава Іваник

Дата: 29.12.2009

Перший палац на Львівщині вже на початку наступного року передадуть у концесію на 49 років. За ним – замки в Старому Селі та Свіржі.

Палац XIX ст. у Тартакові за кілька років має перетворитися на великий культурномистецький та відпочинковий центр. За словами Василя Івановського, начальника управління охорони культурної спадщини ЛОДА, сторони вже остаточно узгоджують умови концесії і найближчим часом договір підпишуть.

– Ми оголосили конкурс на передачу в концесію палацу в Тартакові. Зголосився лише один претендент, тож, за законом, ми лише провели уточнення умов договору і вже подали кінцевий варіант на погодження обох сторін.

За словами пана Івановського, концесіонером є нинішній мешканець Волині, який народився недалеко від Тартакова. Оскільки новий користувач замку займається реставраційною діяльністю, в ОДА сподіваються, що він зможе залучити закордонних колег і провести справді вдалу реставрацію і пристосування будівлі. Щоправда, перед тим йому доведеться вивести будівлю з аварійного стану. Загалом, за попередніми оцінками фахівців, аби довести до ладу палац, потрібно 10 років і немалу суму.

До слова, ймовірно, до реставрації доведеться запросити і закордонних інвесторів. Разом з палацом планують відновити і парк, який є пам’яткою природи. Його теж передадуть в оренду концесіонеру. Посадовці ОДА не виключають можливості, що після закінчення концесійного договору палац приватизують. При цьому наголошують – згідно з умовами, об’єкт протягом усього часу буде максимально відкритим для відвідувачів.

Палац у Тартакові – перший в Україні, який передадуть у концесію. Але це лише перша ластівка – уже на початку наступного року Львівська ОДА планує оголосити конкурс на концесію замку в Старому Селі, а після цього, ймовірно, і у Свіржі. За словами Василя Івановського, попередньо претенденти за пам’ятку в Старому Селі були. Кілька людей хотіли об’єднати зусилля і зробити там місце для проведення всеукраїнських мистецьких акцій.

Щоправда, передусім треба законсервувати руїни та музеєфікувати їх. У перспективі також можливе відтворення внутрішніх приміщень, оскільки є їх детальні обміри. Проте все залежатиме від фінансових можливостей концесіонерів.

Окремою темою є Свірзький замок. Частково відновлений Спілкою архітекторів України, сьогодні він, порівняно з іншими, у доволі доброму стані і є ласим шматком для бізнесменів. При цьому кілька років тому обговорювали можливість не лише концесії, але і приватизації цього об’єкта. Принаймні охочі прибрати до рук цю пам’ятку були. Але оскільки нині об’єкт занесено до переліку пам’яток, що не підлягають приватизації, то мова може йти лише про тривалу концесію. Однак перед тим, як віддавати його в чужі руки, посадовці ОДА хочуть досягти компромісу з Національною спілкою архітекторів України, яка не хоче віддавати замок.

Передачу українських замків і палаців у концесію підтримують і в Міністерстві культури, але мають свої застереження.

– Я позитивно ставлюся до концесії, – прокоментував ситуацію „Пошті” Микола Яковина, заступник міністра культури України, президент українського бюро ІКОМОС. – Ми маємо стільки пам’яток, що держава і органи місцевого самоврядування самі не здатні їх належним чином зберегти, популяризувати і використовувати.

Але для мене є принциповим те, що пам’ятки, які відновлені за кошти державного бюджету і приведені до нормального стану, не мали би навіть розглядатися як такі, що можуть перейти у концесію. Це б виглядало на корупцію, якщо держава роками вносила кошти, а тепер за символічну суму хоче передати об’єкт на 49 років. У нас є багато об’єктів, які доведені до руїн, але вони можуть бути цікаві для туристичної сфери. Звісно, треба замовляти дослідження, зокрема археологічні, робити проект, вкладати великі кошти…

Водночас, за словами Ореста Чебеняка, радника віце-прем’єр-міністра, в Україні є 200 замків, 100 з яких потребують негайної реставрації. Із цієї сотні 20 планують залишити у власності держави, а 80 – передати в концесію або приватну власність.

Разом із передачею замків та палаців у концесію посадовці Львівської ОДА починають говорити і про можливу приватизацію об’єктів культурної спадщини. Першим може стати замок у Поморянах Жовківського району. За словами пана Івановського, варіант концесії вигадали, оскільки був мораторій на приватизацію. Тепер же приватизувати можна всі об’єкти, окрім тих, що внесені до відповідного переліку. А для замку в Поморянах це, мабуть, єдиний варіант, адже на його реставрацію потрібно близько 100 млн грн.

Чи не основне завдання посадовців – зробити так, щоб не повторився сумний досвід приватизації палацу Лянцкоронських у Старому Роздолі, який з власності моршинського санаторію перейшов у приватні руки. Нагадаємо, після переходу у приватні руки цінний палац, що є пам’яткою архітектури, виявився закритим для громадськості. Ба більше, науковці не мають доступу і не знають долі безцінних барельєфів, які датуються ще римськими часами.

– При приватизації об’єктів мають бути суворіше прописані умови охоронного договору, – переконаний Микола Яковина. – Він має стосуватися не лише фіксації стану та необхідних робіт, але і режиму публічної доступності об’єкта. Адже справедливо, щоб пам’ятка могла використовуватися як об’єкт для туризму. Крім цього, має бути дуже чітко передбачена відповідальність, не залежно від того, хто є суб’єктом користування пам’яткою.

Джерело: “Суботня пошта”